ETUSIVU   |   YHDISTYS   |   JALOSTUS & KASVATUS   |   TERVEYS   |   PENTUVÄLITYS   |   LINKIT
  • Tilastotietoa
  • Artikkeleita

ASTUTUS

Tässä on kerrottu muutamista yleisistä käytännöistä, miten edetään, kun narttua lähdetään astuttamaan. Poikkeuksia voi olla.

Kun kasvattaja on tehnyt päätöksen siitä, että astuttaa narttunsa, niin siinä vaiheessa alkaa viimeistään uroksen etsintä. Kasvattajalla saattaa olla ollut joku uros mielessä jo pidemmän aikaa tai hän on voinut myös kysyä jotain urosta nartulleen jalostukseen jo jopa kuukausia etukäteen. Tulevaisuuden jalostussuunnitelmat kannattaa tehdä hyvissä ajoin, eikä vasta nartun juoksun alettua. Yleensä kasvattaja miettii, että mitä ominaisuuksia hän haluaa narttuunsa lisää ja mitkä asiat ovat hänelle kasvattajana tärkeitä kasvatustyössä.

Yleensä kun kasvattaja löytää omaan narttuunsa sukutaulullisesti ja muilta ominaisuuksiltaan soveltuvan uroksen, hän ottaa yhteyttä uroksen omistajaan. Uroksen omistajat ovat yleisesti myös kiinnostuneita siitä, että mitä ominaisuuksia nartun omistaja haluaa narttuunsa ja mitä hän odottaa tulevalta yhdistelmältä. Jos uroksen omistaja katsoo, että hänen uroksensa voisi tuoda yhdistelmään ominaisuuksia, joita nartun omistajalla on toiveena, sukutaulullisesti koirat soveltuvat toisilleen sekä täyttävät pevisa-ehdot niin lupa käyttää urosta annetaan uroksen omistajan toimesta. Yleensä tässä vaiheessa sovitaan myös siitä, mikä on ns. hyppymaksu (= astutusmaksu) uroksen omistajalle sekä mahdollisesta pentumaksusta. Lisäksi keskustellaan siitä, että milloin nartulle on mahdollisesti tulossa juoksu josta se olisi tarkoitus astuttaa. On myös mahdollista, että uroksen omistaja kieltäytyy antamasta urostaan jalostukseen kyseessä olevalle nartulle. Se on uroksen omistajan oikeus ja toivottavasti kukaan ei tästä myöskään pahoita mieltään. Uroksen omistajalla voi olla jokin syy, miksi hän ei juuri tällä hetkellä tai tähän yhdistelmään halua urostansa antaa käytettäväksi. Toivottavaa on, että kun uros on luvattu jalostukseen tietylle nartulle niin tässä myös pitäydytään. Kaikkea voi kuitenkin koirien kanssa tapahtua, joten muutoksia voi tulla.

Yleisenä käytäntönä on, että kun narttu aloittaa juoksun niin nartun omistaja ilmoittaa uroksen omistajalle juoksun alkamisesta. Sovitaan myös siitä, että milloin narttu mahdollisesti on menossa progesteroni testiin (jos sellainen aiotaan ottaa). Tässä linkissä tietoa progesteronista. Paras aika astuttaa narttu on yleensä kun progesteroni arvo on 5-10 välillä, joka on myös samalla nartun ovulaation aikaa. Hedelmöittyminen tapahtuu kun progesteroni arvo on 15-20.

Yleisenä käytäntönä on, että narttu matkustaa uroksen luokse. Yleensä uroksen omistaja hoitaa itse astutuksen, mutta joskus voidaan tarvita myös ulkopuolisen apua. Suositeltavaa on, että nartusta pidetään kiinni astutuksen aikana ja tarvittaessa myös ohjataan urosta astumisessa. Koirista on hyvä pitää kiinni siinä vaiheessa kun uros on nartun sisällä ja paisuvaiset alkavat paisumaan ennen nalkkiin jäämistä. Kun koirat ovat nalkissa niin kannattaa varoa sitä, ettei kumpikaan osapuoli riuhtaise itseään irti tilanteesta. Väkisin irrottautuminen yleensä sattuu molempiin osapuoliin. Hyppymaksu suoritetaan yleensä uroksen omistajalle tai henkilölle, joka hoitaa astutuksen heti astutuksen tapahduttua.

Hyppymaksut ovat tällä hetkellä (v. 2017) kultaisilla noutajille Suomessa 120 -200 € välillä. Pentumaksu on yleensä samansuuruinen ja maksetaan jokaisesta elävästä rekisteröidystä pennusta. Kannattaa ennen astutusta tutustua esim. kennelliiton astutussopimukseen. Yleisenä käytäntönä on, että nartun omistaja maksaa hyppymaksun astutuksen tapahduttua käteisellä kuittia vastaan uroksen omistajalle tai astuttajalle. Pentumaksu suoritetaan yleensä uroksen omistajalle (tilille) ennen pentujen rekisteröintiä, joka voi tapahtua kun pennut on tunnistusmerkitty aikaisintaan 5 viikon iässä.

Suotavaa on, että uroksen omistaja kertoo rehellisesti omasta uroksestaan, siinä mahdollisesti olevista puutteista, suvussa olevista sairauksista jne. avoimesti nartun omistajalle. Tämä pätee myös toisinpäin eli nartun omistajan on myös hyvä kertoa mahdollisesti nartussa olevista puutteista, sairauksista suvuissa jne. Kaikkien tahtotilahan on kasvattaa / jalostaa mahdollisimman terveitä, rodunomaisia kultaisia. Avoimuudella ja rehellisyydellä pääsemme paljon parempiin lopputuloksiin kuin asioita salaamalla.